sve o noktima

24.07.2008., četvrtak

Produživanje prirodnih noktiju gelom (pomoću šablona)

Pomoću ove tehnike nokat se izradi na taj način da bude što tanji, ali pri tome i čvrst, kako bi potpuno oponašao prirodan oblik i izgled savršenog nokta. Već nakon mjesec dana klijentica će imati sve prirodne nokte na jednakoj dužini - učvršćene gelom. Kako bi ovu metodu mogli izvesti, klijentica mora imati prirodne nokte na dužini od najmanje 2 mm kako bi se pričvrstila šablona ispod nokta, i pomoću nje produžio nokat pomoću određene vrste gela. Nije nužno da su nokti prije tretmana svi jednake dužine. Ali je nužno da poslije tretmana budu wink

Postupak:
- pripremimo nokte (kao i prije svakoga tretmana: pranje ruka i dezinfekcija, rješavanje zanoktica, i uklanjanje prirodnih masnoća na samoj površini nokta)
- zatim ispod svakog nokta namjestimo šablonu
- ovisno o željenom završnom izgledu (trajni french ili možda neki od gelova u boji) koriste se namjenski gelovi
- gel se određeno vrijeme suši u lampi (tzv. polimerizacija)
- nakon toga slijedi dezinfekcija i oblikovanje željenoga oblika nokta pomoću rašpice
- slijedi završni gel i ponovno sušenje u lampi
- dezinfekcija plus tretmansko ulje koje se utrlja u kožicu oko nokta

Preporučuje se njega (nadopuna) svaka 3-4 tjedna (ovisno o brzini rasta prirodnog nokta).

- 03:17 - Komentari (11) - Isprintaj - #

19.07.2008., subota

Postupak ugradnje umjetnih noktiju

Ova metoda poznata je većini žena, ali (nažalost) mnogima kao jedno jako loše iskustvo. Nokti koji su loše napravljeni ne samo da izgledaju ružno i neprirodno (jako debeli, široki, oblikom u trapez, sa drastično vidljivim prijelazima...), nego stalno i pucaju. U takvim slučajevima osim njege na koju se odlazi svaka 3 tjedna, morate barem 2-3 puta ići i na popavke (što je totalni gubitak vremena i novca!). Plastične nastavke koristim samo u posebnim slučajevima, i to kada niti jedna od ostalih metoda ne može pomoći da se nokat dovede do prirodnog izgleda. Npr, kad je prirodni nokat nepravilnog oblika ili je jako izgrižen tada se koristi nastavak.
Pravilno obrađeni nastavaci, i dobro obrađeni i oblikovani nokti poslije tretmana su izrazito čvrsti i prirodnog izgleda. Oni izgledaju jednako savršeno kao pri svakoj drugoj korištenoj metodi. Nastavci se ljepe samo prvi put (kod ugradnje), a već pri prvoj njezi se nadopunjuju i obrađuju pomoću odgovarajućih gelova, rašpica i šablona (ako je potrebno). Potrebno je samo dočekati da prirodni nokat izraste do određene dužine kako bi se mogla zataknuti šablona. Dakle nastavci, isto kao i šablone, koriste nam kao pomoć za ostvarenje cilja, a cilj je uvijek isti: izvući prirodni nokat da naraste do određene dužine, u pravilnom obliku i da je učvrščen gelom.
Prije samog postupka uvijek je bitno imati pripremljen dezinficiran pribor, kao i radnu površinu.

Postupak:
- pripremimo nokte (pranje ruka i dezinfekcija, rješavanje zanoktica, i uklanjanje prirodnih masnoća na samoj površini nokta)
- na trećini nokta pažljivo zaljepimo plastični nastavak
- nastavke odrežemo na željenu dužinu (nikada ne radimo preduge nokte kako ne bi pucali, a poznato je da nokti pod gelom počnu brzo rasti)
- turpijom obradimo nastavak tako da bude u ravnini prirodnog nokta
- na tako obrađen nokat stavljamo više vrsta namjenskih gelova i sušimo ga u lampi
- slijedi obrada željenog oblika uz završni gel.
Nakon tjedan dana može se napraviti kontrola kako bi se provjerila stabilnost. Kontrola je besplatna, kao i svaki popravak ukoliko se nešto dogodi u tih tjedan dana. Nokat normalno raste zajedno sa gelom i nastavkom. Nakon ugradnje preporučuje se slljedeči tetman, nakon 3-4 tjedna.
- 20:25 - Komentari (6) - Isprintaj - #

18.07.2008., petak

Daljnji tretmani i njega

Vaši novi umjetni ili gelirani nokti su čvrsto povezani s vašim prirodnim noktima. Zbog toga rastu zajedno, prirodnim tijekom. Nakon nekog vremena na posteljici nokta se stvara prijelaz, koji bi trebalo popunjavati svaka 3 do 4 tjedna. Tada se odlazi na njegu i nadopunu prilikom koje će Vaš tehničar oblikovati vaš nokat, popuniti brazdu prijelaza gelom, provjeriti stanje nokta i dati pomoćne savjete za njegu.
- 00:31 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.07.2008., četvrtak

Ugradnja umjetnih noktiju i geliranje

U današnjem svijetu mnogim ženama ne preostaje mnogo vremena za brigu o rukama i noktima, pa se sve više odlučuju na ugradnju umjetnih noktiju kojima tokom zime nije potrebna nikakva dodatna zaštita.

Iako se preporuča geliranje prirodnih noktiju, mnoge žene zbog stresnog načina života, prehrane i drugih faktora nemaju dovoljno jake prirodne nokte, pa im je jedina alternativa ugradnja umjetnih noktiju.

Ugradnja umjetnih noktiju je dugotrajan posao koji traje oko dva - dva i pol sata. U današnjem ubrzanom životu nije lako odvojiti toliko vremena, ali s obzirom na kvalitetu usluge poslije takvog tretmana klijentica je "mirna" 3 do 4 tjedna. Dakle, dovoljno je premazivati kožicu oko noktiju i jednom mjesečno odlaziti na tretmane nadopune.
Takav rad zahtijeva veliki trud, preciznost, i vrhunsku kvalitetu proizvoda s kojima se služi pri ugradnji. Ako se k tome doda još i doza ljubavi, kvaliteta usluge i dugotrajnost je zaista neupitna.
Riječ je o čvrstim i nesavitljivim noktima, a pucanje je svedeno na najmanju moguću mjeru. Na njima i lak puno duže traje jer ne sadrži masnoće poput prirodnog nokta.
Putem tehnologije poznate u dentalnoj medicini, stapaju se prirodni nokti s umjetnima, jednostavno i bezbolno. Rezultat su novi nokti, bez osjećaja peckanja ili bilo kakve boli prilikom polimerizacije.

Koliko će se dugo umjetni nokti održati na rukama ovisi o rastu ženinog prirodnog nokta. Ali nakon 3 ili 4 tjedna preporučuje se doći na korekciju (nadopunu) noktiju.

Umjetni se nokti proizvode u najmodernijim laboratorijima, u suradnji s kozmetičarima, kemičarima i krajnjim potrošačima.

- 03:42 - Komentari (2) - Isprintaj - #

16.07.2008., srijeda

Prednosti gel tehnika

- djelotvoran antiseptik; nema gljivica na noktima
- dermatološki testiran
- ugodan za korištenje
- elastičan
- iznimno čvrst (nokti ne pucaju)
- prirodan izgled (tanki)
- izvanredno održavanje bez kiselina
- zaštita prirodnog nokta
- dugotrajan
- razna čvrstoća za razne tehnike
- sistem se može kombinirati s raznim tehnikama
- toliko je prirodan da se gotovo ne razlikuje od pravog nokta
- 00:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

15.07.2008., utorak

Manikura (njega prirodnih noktiju)

Ova metoda koristi se za uljepšavanje prirodnih noktiju. Koristi se kako žena, tako i kod muškaraca. Taj tretman uključuje i njegu kožice. Kožicu nije potrebno rezati, već se nanese posebna tekućina koja kožicu omekša i otopi, zatim se potiskivačem ili drvenim štapićem potisne i odstrani. Ovom metodom ne možemo utjecati na čvrstoću prirodnog nokta. Možemo samo uljepšati izgled i popuniti namjenskim lakom neravnine na noktu. Zato manikuru najčešće primjenjujemo kod žena koje imaju prirodno savršene nokte.

Postupak:

- Prije svega treba dezinficirati ruke (klijenta i tehničara), dok je radna površina i pribor već pripremljen za rad (isto tako dezinficirani).
- Slijede metode pripreme nokta.
- Umasirati sredstvo za uklanjanje kožice na kožicu oko nokta.
- Potisnuti i odstraniti višak sa nokta.
- Dezinficirati ploču nokta sa blazinicom natopljenom antiseptičkom otopinom.
- Izgladiti površinu prirodnog nokta sa mekanom rašpicom kako bi se uklonio sjaj (masnoća i vlaga).
- Oblikovanje slobodnog kraja nokta na jednaku dužinu sa nježnom rašpicom od 180 grita.
- Zrnca prašine ukloniti sa četkicom.


Preporuča se primjena različitih tretmanskih proizvoda, ovisno o vrsti problema:

1. RIDGEFILLER - sadrži čestice prirodne svile kako bi neravnu površinu prirodnog nokta učinio glatkom. Može se koristiti i kao osnovni premaz na prirodnom noktu.

2. TOP COAT - high gloss protection. Nanosi se povrh laka, spriječava nastajanje mrlja i štiti lak, stvara glatku površinu visokog sjaja.

3. BASE COAT - spriječava tamnjenje i nastajanje mrlja na površini prirodnog nokta i osigurava da manikura duže traje.

4. TOP COAT - WET GLAZE - high gloss protection mokrog izgleda.

5. NAIL OIL - njeguje prirodne nokte i suhu kožicu oko nokta. Visokovrijedni elastični sastojci sa lipidnim kompleksom idealni su za suhe i umorne nokte.

6. NAIL HARDENER - visokog sjaja i sadrži proteinske učvrščivače i kalcij, a sve u svrhu izrastanja čvrščeg, dužeg i jačeg prirodnog nokta. Nanosi se svaki drugi dan i uklanja jednom tjedno odstranjivačem laka. Nakon toga se postupak ponavlja.

7. ANTI BITE - premaz neugodnog okusa, za spriječavanje griženja noktiju.

8. CUTICLE REMOVER - uklanja suhu i hrapavu kožicu nokta, pomoču AHA kiselina i lipidnog kompleksa. Nježno uklanja mrtve stanice kože, nakon čega kožica nokta postaje mekša, glađa i lijepša.
- 01:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.07.2008., ponedjeljak

Najvažniji koraci tretmana

- Prije svakog novog tretmana trebali bi imati uvodno informiranje i savjetovanje. Zajedno sa stručnjakom ćete odlučiti o obliku, dužini i tome što će se raditi na noktu.

- Vaši nokti će se očistiti, dezinficirati, i pripremiti za daljnji rad.

- Zatim se stavlja tipsa ili šablona za produživanje nokta (ako je potrebno), a ako imate dovoljnu prirodnu dužinu nokta za oblikovanje počinje se sa fazom geliranja.

- Sada počinje modeliranje nokta. Nokat se oblikuje tako da pristaje oređenom tipu nokta i željenom obliku. Više vrsta namjenskih gelova se nanosi u više slojeva i suši u UV lampi.

- Za kraj, poslije faze rašpanja i završnog gela, Vaš nokat dobiva željeni oblik.

- Moguće je i lakiranje nekim od lakova u boji, te dodatak raznih ukrasa ili nešto drugo po Vašem izboru. Savjetujte se i u toku tretmana pitajte sve ono što Vam nije jasno..

- 00:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

13.07.2008., nedjelja

Kako se brinuti o zdravlju na poslu?

Već je poznato da stres na poslu ima različite negativne posljedice na zdravlje zaposlenika – od jakih migrena, povišenog krvnog tlaka pa do ubrzanog disanja i rada srca. No, na zdravlje utječu i mnoge druge stvari koje svakodnevno radimo. Primjerice, ispijanje kava te nezdrava hrana.

Stručnjaci smatraju kako bi zaposlenik trebao biti aktivniji u vođenju brige o svom zdravlju. Stoga, vam donosimo nekoliko savjeta koje će koristiti vašem zdravlju te povećati vašu produktivnost u radu.

Posao morate voljeti!

Jeste li znali da osobe koje rade posao koji vole – žive duže? Naime, jedno kinesko istraživanje o duljini starosti pokazalo je da umjetnici, liječnici, travari i profesori toliko uživaju radeći svoj posao, da manje obolijevaju i žive duže.
PS: Veslim se dugom životu wink party

Svjež zrak

Udisati svež zrak iznimno je važno. Današnji uredni prepuni su tehnologije, od računala do skenera, kompjutera i mobitela. Stoga dizajneri u moderne poslovne zgrade sve češće ugrađuju pročistače zraka, ali koriste i blagodati aromaterapije. Stručnjaci savjetuju zaposlenicima da ujutro te navečer prija odlaska kući otvore prozore kako bi prozračili prostoriju. A tijekom dana da češće otvaraju vrata svoje sobe kako bi zrak cirkulirao.

Unesite u ured biljke i veću rasvjetu

Mnoga istraživanja pokazala su da većina zaposlenika smatra kako kvaliteta uređenja radnoga prostora utječe na njihovo raspoloženje i stavove. A studije su povezale osvjetljenje s produktivnošću. Naime, umjetna rasvjeta zahtjeva pažljiv raspored rasvjetnih tijela, jer preoštro svjetlo može biti naporno i neugodno. Svježinu u vaš ured donijeti će i biljke. Stručnjaci preporučuju lončanice, fikuse ili krizanteme.

Što će vas razbuditi?

Ispijanje kava za kavom te uzimanje slatkiša neće vas održati budnim, a nisu ni dobri za zdravlje. Kako bi na poslu bili produktivniji stručnjaci savjetuju da radije napravite kratke pauze. Primjerice, prošetajte se, otiđete na ručak van zgrade ili naprosto udahnete malo svježeg zraka.

- 02:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

12.07.2008., subota

Kako "popraviti" svoj govor tijela

O nekim stvarima je već bilo govora u prijašnjim postovima, ali neće štetiti ako ih ponovimo.
Kao prvo, da biste mogli poraditi na svom govoru tijela, prvo ga morate postati svjesni. Možete se nasmijati, no ogledalo je upravo ono što Vam treba – ako ste spremni sami nešto poduzeti. Ako Vam se ideja s ogledalom čini smiješnom, razmislite još jednom: tako Vas barem nitko osim Vas samih neće gledati!

Ogledalo Vam može pružiti korisne povratne informacije o tome kako Vas drugi vide, no budite objektivni. Pokušajte zapaziti kako sjedite, kako stojite, kako koristite ruke ili noge, koje su Vam kretnje najčešće kada s nekim razgovarate.

Ili, možete promatrati prijatelje, medijski istaknute osobe, ili druge ljude za koje mislite da imaju dobar govor tijela. Pokušajte koji put pratiti neki film koji još niste gledali, ali tako da stišate ton na televizoru. Možda ćete sami sebe iznenaditi koliko toga sadržajno možete razumjeti gledajući samo govor tijela glumaca!

Još nešto: raspoloženje se prenosi i u obrnutom smjeru, zar ne? Ako se možete iskreno nasmijati, osjećat ćete se sretnijima. Ako možete sjediti malo uspravnije na radnom mjestu, imat ćete osjećaj više energije i kontrole nad poslom. Ako usporite svoje pokrete, osjećat ćete se smirenije.

Krenimo ipak od nekoliko savjeta za "bolji" govor tijela:


- Nemojte prekrižiti noge, ni ruke: vjerojatno već znate da se prekrižene ruke mogu protumačiti kao znak zatvorenosti osobe. Ne činite to ni s nogama: osim što je loše za vene, tumačenje je isto kao i za prekrižene ruke.


- Imajte kontakt očima, ali nemojte buljiti: ako razgovarate s više osoba, pokušajte kontakt očima ravnomjerno rasporediti, pratite da li Vas slušaju. Previše intenzivnog gledanja u oči može drugim ljudima biti nelagodno. Nedostatak pogleda oči-u-oči može se shvatiti kao znak nesigurnosti.


- Nemojte se plašiti "zauzimanja" prostora: širenje prostorom poput sjedenja ili stajanja s lagano raširenim nogama signalizira samopouzdanje i ukazuje na to da ste svjesni sebe, u pozitivnom smislu.


- Opustite ramena: ako ste napeti, sasvim sigurno ćete osjetiti i napetost u ramenima. Ramena se pomiču lagano prema naprijed i prema gore. Pokušajte se opustiti, malo protresite ramenima i lagano ih zabacite unatrag.


- Kimajte glavom potvrdno kada drugi govore: na ovaj način možete govorniku dati do znanja da ga slušate, no pazite da ne pretjerate u intenzitetu – ne želite se pretvoriti u "klimoglavca"!


- Sjedite uspravno: uspravno, no na opušten način. Ukočenost nije poželjna, uspravnost treba izgledati prirodno i spontano.


- Naginjite se prema naprijed, no ne previše: ako želite pokazati nekome da ste jako zainteresirani za ono o čemu govori, možete se lagano nagnuti naprijed, prema sugovorniku. Ako želite pokazati da ste samopouzdani i opušteni, možete se lagano tijelom nagnuti i prema natrag. No, ne previše ni u jednom ni u drugom smjeru: ako se previše naginjete naprijed, mogu Vas doživjeti kao da očajnički tražite naklonost , ili, ako se previše naginjete unatrag, sugovornik može zaključiti da ste arogantni i na distanci.


- Smiješite se: opustite se malo, nemojte sami sebe baš tako ozbiljno shvaćati! Opuštenost, smiješak ili glasniji smijeh kada netko govori nešto smiješno pruža ozračje pozitivnosti. Ljudi će Vam biti skloniji ako pomisle da ste pozitivna osoba. No, ne smijte se prvi svojim vicevima, možete ostaviti dojam da ste prenervozni i nesigurni. Nasmiješite se prilikom upoznavanja – ali ne i tako kao da Vam je osmijeh zalijepljen za lice, djelovat ćete neiskreno.


- Ne dodirujte rukama lice: sugovornici mogu pomisliti da ste nervozni, uznemireni ili nesigurni.


- Glava gore! Ne gledajte u pod, možete ostaviti dojam nesigurnosti ili lagane izgubljenosti u vremenu i prostoru...


- Usporite malo: ovo vrijedi za više stvari. Hodate li malo sporije, možete izgledati smirenije, a i sami možete smanjiti osjećaj stresa. Ako Vam se netko obrati, nemojte trzati glavom u smjeru sugovornika, sasvim je prihvatljivo ako se lagano i odmjereno okrenete.


- Ne "prtljajte"! Pokušajte izbjeći tikove poput tresenja nogom, lupkanje prstiju po stolu ili slično. Djelovat ćete nervozno i ometati sugovornika. Pokušajte se opustiti, usporiti kretnje i koncentrirati se na svoje pokrete.


- Koristite ruke, no svjesno: umjesto da Vam ruke budu zauzete lupkanjem po stolu, grebanjem brade ili masiranjem sljepoočnica, koristite ruke kako biste nešto opisali, naglasili ili upozorili. Ne koristite ih previše, jer nagli i učestali pokreti ruku odvlače pažnju sugovornika. Kontrolirajte pokrete tako da se ne pretvore u lamatanje rukama!


- Postanite svjesni kralježnice: jako puno ljudi stoji ili sjedi u položaju „ravne“ kralježnice. No, "ravno" sjedenje ne podrazumijeva i ukočen vrat i ramena! Ili ukočena leđa i iskrivljen vrat...Ponovo, pogledajte se malo u ogledalu, ne želite izgledati kao da ste progutali metlu...


- Nemojte se previše približavati ljudima: poštujte osobni prostor drugih, kao što očekujete da i oni Vaš poštuju. Prevelika tjelesna blizina u poslovnom ili društvenom okruženju je neugodna, nasrtljiva i na rubu agresivnog ponašanja.


- Zrcaljenje: ne, ne govorimo Vam ponovo da vježbate gledajući se u ogledalo! Ovdje je riječ o tome da, kada se nađete s osobom s kojom ste ostvarili dobar kontakt, nesvjesno počinjete zrcalno oponašati tuđe pokrete. To znači da povremeno ponavljate govor tijela druge osobe. Možete i proaktivno pristupiti: ako se osoba nasuprot Vas nagne naprijed, nagnite se i Vi. Ne ponavljajte baš svaku kretnju, i ne odmah. Promatrajte reakciju!


- Stav tijela: nastojte se držati opušteno, pozitivno i otvoreno. Ipak, to kako se Vi osjećate u zadanom trenutku čini bitnu razliku. Glumljena opuštenost vidljiva je iz daljine...


Možete naučiti kako izmjeniti svoj govor tijela, no kao i sve nove navike, za to je ipak potrebno vremena. Ako i pokušate izmjeniti previše toga odjednom, možete se osjećati zbunjeno i još nesigurnije no prije.

Odaberite par stavki od nabrojanih i radite na njima svakog dana, najmanje četiri tjedna. Do tada biste već trebali usvojiti neke nove navike i neke kretnje Vam mogu postati nešto o čemu uopće više ne razmišljate.
- 02:02 - Komentari (0) - Isprintaj - #

11.07.2008., petak

Rukovanje

Body language možete naučiti "čitati" ali i njime se služiti. Za proučavanje su idealna mjesta gdje se ljudi sastaju i druže, društveni događaji, poslovni sastanci ali i susreti s klijentima. I televizija nudi odlične prilike za proučavanje komunikacije pomoću kretnji: stišajte zvuk i pokušajte razumjeti što pokazuje slika koju gledate.

Uključujući zvuk svakih pet minuta provjerite koliko ste uspješni u čitanju poruka koje gledate. Neće Vam trebati puno vremena da pogledate cijelu emisiju bez zvuka i shvatite što se zbiva.

No, krenimo od jedne geste, gotovo svakodnevne u poslovnom životu. Ili, recimo da ste došli na razgovor za posao. Rukovat ćete se, zar ne? No, jeste li svjesni da ova spontana, tako obična kretnja, tako puno govori o Vama?

Rukovanje je prastara kretnja koja se mijenjala kroz stoljeća pa su se razvijale različite varijacije. Suvremeni oblik tog rituala danas se podrazumijeva na početku, ali i na kraju susreta. Ruke se uobičajeno protresu pet do sedam puta.

Prvo na što morate obratiti pažnju je položaj dlana. Možemo reći da postoji dominantno i podložno rukovanje.

Dominantno rukovanje
Nadmoć se prenosi na način da ruku položite tako da je prilikom rukovanja Vaš dlan okrenut prema dolje. Nije potrebno da bude sasvim prema dolje, ali ga valja staviti u položaj da je okrenut prema dolje u odnosu na dlan druge osobe. To pokazuje da ste pripravni voditi glavnu riječ u susretu što slijedi.

Podložno rukovanje
Pružanje ruke dlanom okrenutim prema gore (položaj "prosjak") iskaz je pokornosti. To je osobito izraženo kada drugoj osobi želite prepustiti kontrolu ili, pak, omogućiti da ima osjećaj kako vlada situacijom.

Nemojte zato izdvajati čin rukovanja od ostalih kretnji osobe: kretnje koje slijede nakon rukovanja dat će dodatne dokaze, podložna osoba nastaviti će s takvim kretnjama.

"Muški" stisak ruke
Kada se rukuju dvije dominantne osobe, počinje simbolička borba, jer svaka od njih nastoji dlan druge osobe okrenuti u podložni položaj. Rezultat je stisak u kojem oba dlana ostaju u uspravnom položaju i to je pravo rukovanje ravnopravnih.

Kako razoružati dominaciju stiska ruke
Rukujete li se s osobom koja nastoji naglasiti svoj utjecaj, ne samo da je teško silom okrenuti dlan u podložni položaj, nego postaje i prilično očigledno kada u tome i uspijete. U najboljem slučaju, osoba ne mora shvatiti što radite ali Vas može pogledati s čuđenjem, jer ste izazvali nelagodu koji si ne može objasniti. Vježbajte sljedeći način, do razine spontanosti: lijevom nogom iskoračite i pružite ruku na rukovanje.
Zatim privucite desnu nogu, a lijevom istodobno ponovo zakoračite, i to u intimni prostor osobe (udaljenost manja od 46 cm). Zatim privucite lijevu u ravninu desne noge i tada prihvatite pruženu ruku. Ova taktika omogućava da ispravite stisak ili da ruku druge osobe neprimjetno okrenete u podložni položaj.

"Rukovanje političara"
"Rukovanje političara" ili stisak ruke koji se naziva rukavica. Promatrajte malo naše kandidate u predizbornoj utrci: vrlo često primjetit ćete stisak ruke u kojem jedna ruka ulazi dominantno u prostor druge osobe a druga se približava i obuhvaća cijelu ruku u "topli" stisak.
Inicijator rukovanja, političar, pokušava drugoj osobi dokazati da je vrijedan povjerenja, častan i pristupačna osoba. No, zaboravljeno je ono najvažnije: kada se osobi koju prvi put susrećete pokušate na ovaj način približiti, učinak je često suprotan. Rukavicu primjenjujte samo kod ljudi koje dobro poznajete.

Neki načini rukovanja su odbojni, poput "mlitavog" ili "mokrog" stiska ruke. Mekan, miran način pružanja ruke poput "krepane ribe" posvuda je nepopularan i ljudi ga često povezuju s karakterom slabića, ma koliko to moglo biti netočno i varljivo.

Što možete učiniti sami
Raspitajte se među prijateljima kako doživljavaju Vaš stisak ruke. Ili, pročitajte neku od knjiga na ovu temu.

Vježbajte i promatrajte – pokušajte osvijestiti svoje rukovanje i prilagoditi ga osobi ili situaciji u kojoj se nalazite.

I, ne zaboravite: opisana je samo jedna, učestala kretnja. Kako bi saznali više o osobi s kojom imate susret, promatrajte i ostale kretnje govora tijela.

- 01:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

10.07.2008., četvrtak

Govor tijela - neverbalna komunikacija

Osmijeh

Osmijeh je znak neverbalne komunikacije i najbolje poruke šaljemo upravo njime. On skraćuje put komunikaciji, tj. poziv je na komunikaciju, daje sjaj licu i očima, razoružava svakog sugovornika. Stoga, iako život započinjemo plačem, trebalo bi ga (sebi i drugima) maksimalno razvedravati osmijehom. Istraživanja su dokazala i ljekovita svojstva (o)smijeha. Naime 15 minuta smijeha vrijedi kao sat žustre gimnastike.

Osmijeh ne stoji ništa, a djeluje čudesno. Obogaćuje onoga kome je upućen, a ne osiromašuje onoga tko ga daje. Bljesne poput munje, ali sjećanje na njega može trajati zauvijek. Nitko nije toliko bogat, ni toliko siromašan, da bi ga sebi mogao uskratiti i svatko njime samo dobiva. Osmjeh donosi sreću u kuću, pozdrav prijatelju, pomoć pri sklapanju posla... On je odmor umornome, putokaz izgubljenome, sunčeva zraka žalosnome i najbolji prirodni lijek protiv ljutnje, ali, ne može ga se kupiti, izmoliti, posuditi ili ukrasti, jer vrijedi zapravo samo kad ga se poklanja.


Uz osmijeh, ostali znakovi neverbalne komunikacije su:
- Izraz lica
- Očni kontakt
- Ton glasa
- Položaj tijela/ držanje
- Geste – “govor ruku”
- Mimika – “govor lica”

Treba izbjegavati:
- Gledanje u pod, zrak, „kroz“ osobu/ klijenta
- Ignorirati - zaboraviti na sugovornike jer radimo nešto drugo
- Prekrižene geste - ruke, noge...
- Pogrbljenost
- Prijeteće geste – upiranje/ pokazivanje prstom, stisnute šake...

Neverbalna komunikacija je prevladavajuća, tj.čini čak 55 posto komunikacije.


Kako iščitavati neverbalne znakove?

Postoji oko milijun znakova neverbalne komunikacije i mi nesvjesno stalno tumačimo govor tijela naših sugovornika. Istodobno i sami šaljemo pozitivne i negativne signale. Pri tome treba voditi računa da ni jedan pokret sam za sebe nije jednoznačan već ga treba „čitati“ u kontekstu s drugim mikro i makro pokretima te kao nadopunu verbalnog izričaja sugovornika i odraz situacije.

Preporuka:
Položaj tijela – negativni položaji (treba izbjegavati):
Odmaknutost tijela - osobi može poručivati ne samo distancu, već i neslaganje ili odbojnost prema njoj, situaciji u kojoj se našla…

Svaku zatvorenost tijela poput prekriženih ruku i nogu - poručuje da nam se nešto ne sviđa, da ne prihvaćamo sugovornika- gosta i/ li njegove ideje…

Okrenutost od sugovornika (bočna, polubočna, leđna...) – pokazuje zanemarivanje/ ignoranciju gosta te ga „čini“ socijalno nevidljivim. Sugovorniku/ klijentu, stoga djeluje uvredljivo.

Ruke i noge – negativne geste
Prekrižene ruke (i noge) najčešće poručuju zatvorenost prema nekome i nečemu.

Trljanje palca i prsta može “govoriti” da se očekuje materijalna korist, tj. novac i taj pokret pred klijentom treba izbjegavati.

Trljanje dlana o dlan također nije preporučljiva gesta jer se njome u principu izražavaju (pre)pozitivna očekivanja.

«Toranj», tj. ruke spojene jagodicama prstiju usmjerenih prema gore mogu ukazati na samouvjerenost i nadmoćni stav u odnosu na sugovornika/ klijenta. Suprotan je položaj s jagodicama usmjerenim prema dolje koji se uočava kod osoba koje više slušaju nego što govore – tj.kod dobrih slušatelja.

Ruke iza glave ukazuju na dominantno nadmoćni osjećaj i nisu ugodna slika za gosta.

Sklopljene ruke isprepletenih prstiju mogu ukazivati na frustriranu osobu koja potiskuje svoje stvarne emocije i negativan stav.

Prekrivanje ustiju rukom može poručivati da je osoba koja govori nervozna, nesigurna te da nešto skriva sugovorniku/ gostu.

Diranje i povlačenje vlastita uha, češkanje, popravljanje ovratnika i slično ukazuje na želju «da se izađe iz vlastite kože», tj. nervozu i čak moguću laž.

Skidanja nevidljive prašine, konaca i slično s odjeće, gledanje u pod ili u stranu može ukazivati na dosadu ili pak izbjegavanje očnog kontakta zbog neiskrenosti, neistine…

Naslonjenost glave na ruku poručuje da je osobu najvjerojatnije prestao zanimati sadržaj ili pak – sugovornik/ klijent.

Ruka u džepu se može tumačiti kao «figa» u džepu, tj. nedovoljna otvorenost, zainteresiranost i iskrenost.

Ruke na leđima ne šalju dobre poruke, već odaju (pre)veliku sigurnost i samodopadnost.

«Nadmoćni palac» je onaj uperen prema gore i iskazuje nadmoćnost i samosvijesnost. Mahanje palcem se gotovo nepogrešivo tumači kao čista prijetnja.

Dlan okrenut prema dolje smatra se nadmoćnim položajem koji kada je u pokretu s obje ruke ukazuje na pokroviteljsko, gotovo učiteljsko obraćanje sugovornicima/ klijentima s ciljem umirivanja…

Noge
Ograđivanje nogama izvorno je bio pokret zaštite, a tako se i danas iščitava. Pri tome je posebno zanimljiv američki način u obliku broja četiri koji može izražavati svadljiv, borbeni stav i (pre)takmičarski duh.

Prekrižene noge pri stajanju mogu komunicirati manjak povjerenja, neopuštenost...

Ispružene noge poručuju (pre)dominantni stav.
Stopala,tj. njihova usmjerenost ukazuju na smjer kojim bi osoba željela krenuti. Loša je komunikacija ako stopala nisu usmjerena prema sugovorniku.


Blizina sugovornika
„Ako želite da se ljudi osjećaju s Vama ugodno – držite odstojanje“/Zlatno pravilo korištenja prostora

Tu je posebno zanimljivo pitanje prostornih zona.
Intimna zona – od 15 do 45 cm je zona u koju ne bi trebalo ulaziti u društvenim kontaktima poput komuniciranja sa sugovornicima . Kao što joj i ime kaže, riječ je o intimnom prostoru u koji imaju pristup samo oni najbliži – bračni i drugi (intimni) partneri, djeca, roditelji.

Osobna zona od 45 do 120 cm je prostor u kojem se odvijaju poslovni susreti i razgovori sa klijentima, tzv. «jedan na jedan».

Društvena zona proteže se od 1,2 do 4 metra i u njoj se odvijaju kontakti sa klijentima koje (još) ne poznajemo dovoljno, otvoreniji sastanci sa više osoba...

Javna je zona od 4 do 8 metara i predodređena je većim skupovima u javnim prostorima poput razgledavanja imanja, okolice...


Komuniciranje dodirom

Komuniciranje dodirom je posebno osjetljiv dio komunikacije. U poslovnom svijetu postoje razne vrste tjelesnih kontakata, a oni najčešći su: rukovanje, grljenje, tapšanje i tzv.društveni poljubac. U američkoj kulturi je često grljenje, u bliskoj nam Italiji i kod naših istočnih susjeda – ljubljenje, a u našoj – rukovanje.

Rukovanje
Rukovanje je običaj naslijeđen iz kamenog doba. Počeo je kao pokazivanje ruku što je bilo dokaz domaćinu da došljak/ posjetitelj nema oružje, tj.da dolazi u dobroj namjeri. Taj se ritual pretvorio u obred pozdravljanja i dobrodošlice i gostoprimstva.

Iako izgleda jednostavno, fizički dodir ruku dviju osoba može poslati brojne željene ali i neželjene poruke. Puno je elemenata u toj tjelesnoj komunikaciji: čvrstoća stiska, međusobna udaljenost i okrenutost osoba koje se rukuju, očni kontakt, izraz lica, broj njihaja ruke, osmijeh, verbalni i situacijski kontekst.


Preporuka: ravnopravno, prijateljsko rukovanje

direktno rukovanje
desna ruka je položena uz tijelo, s laktom savinutim pod pravim kutom čime se automatski određuje idealna udaljenost među osobama – cca. 45 centimetara

ruka se pruža brzo i čvrsto i to cijelom šakom
dlanovi su položeni okomito – ni prema gore ni prema dolje
stisak je umjeren – ni prečvrst ni premlitav
drmanje ruku cca. 3-5 puta
+ osmijeh
+ kontakt očima
+ kurtoazne fraze – „Drago mi je“, „Kako ste“ te predstavljanje pri upoznavanju...


Grljenje, ljubljenje, tapšanje...

Uz najčešće rukovanje – kada i ako klijent to izričito potakne u poslovnom svijetu srećemo i druge vrste tijesnih dodira poput društvenog poljupca, društvenog zagrljaja i kolegijalnog tapšanja.

Najčešće situacije u kojima se događaju takvi tjelesni dodiri su: čestitanja (promaknuća, rođendana, blagdana, sretnog događaja na poslu ili obitelji...), susreti nakon dužeg vremena...ali i izražavanja sućuti zbog nekog gubitka. Neki od tih kontakata poput rukovanja i tapšanja mogu imati u internoj komunikaciji s djelatnicima i karakter rituala kao npr.nakon konstruktivne kritike...


- 21:55 - Komentari (1) - Isprintaj - #

09.07.2008., srijeda

Zbog čega grizemo nokte?

Znanstvenici su ustvrdili da nokte grize oko 30 posto djece i oko 15 posto odraslih osoba.
Bilo da je riječ o problemima s kojima je suočeno dijete u vrtiću ili zaposlenik u nekom uredu, puno je ljudi koji na stres reagiraju grizući nokte, što je često loša navika, no ponekad ukazuje i na ozbiljniji problem, zaključili su njemački psiholozi.

"Kod djece i odraslih koji grizu nokte može se raditi samo o lošoj navici, ali i pokazatelju unutarnje napetosti", rekao je psiholog Markus Biebl iz klinike u Bad Saeckingenu u njemačkoj državi Baden-Wuerttemberg.

Napetost najčešće nastaje uslijed nekog sukoba ili stresa na radnom mjestu ili u osobnom životu. Neka djeca grizu nokte, jer su takvo ponašanje vidjela kod drugih, objasnila je psihologinja iz Bonna Gisela Dreyer. "Ova navika pomaže pri ublažavanju stresa osobama u emotivno teškim situacijama."

Znanstvenici su ustvrdili da nokte grize oko 30 posto djece i oko 15 posto odraslih osoba. Gisela Dreyer smatra da osoba često automatizmom grize nokte, pa loša navika često s vremenom nestane sama od sebe. Primjerice, nakon što završi stresna školska godina, dijete prestane gristi nokte. No kod odraslih je to nešto ozbiljnije i obično traje dulje, jer i kad stres prestane, osoba nastavlja gristi nokte nesvjesno.

Znanstvenici smatraju da, ako je riječ samo o lošoj navici, ona obično ubrzo nestaje, primjerice nakon što se na vrške noktiju nanese gorka tekućina. Ako je navika sporadična, nema razloga za zabrinutost, no ako se nastavi unatoč nanošenju gorke tekućine, treba poduzeti određene korake, smatra Biebl.

On u početku predlaže tečajeve joge, autogenog treninga ili neki sport koji će ublažiti napetost, no, s obzirom da se u nekim slučajevima može raditi o vrlo ozbiljnom, duboko potisnutom psihološkom problemu, Biebl sugerira traženje stručne pomoći. Ova navika može biti pokazatelj neprepoznatog opsesivno-kompulzivnog poremećaja kod pojedinca ili još opasnije sklonosti samoozljeđivanju. mad


- 18:51 - Komentari (5) - Isprintaj - #

08.07.2008., utorak

Prije i poslije...

tipse + french gel

Image Hosted by ImageShack.us
By tara, shot with DSC-P72 at 2008-07-09

Image Hosted by ImageShack.us
By tara, shot with DSC-P72 at 2008-07-09
- 19:04 - Komentari (0) - Isprintaj - #

07.07.2008., ponedjeljak

Prije i poslije...

Jedan od mojih uradaka u gel tehnici:

prije....

Image Hosted by ImageShack.us
By tara, shot with DSC-P72 at 2008-07-09

poslije...

Image Hosted by ImageShack.us
By tara, shot with DSC-P72 at 2008-07-09
- 18:29 - Komentari (2) - Isprintaj - #

06.07.2008., nedjelja

Izrasline - bradavice

Bradavice, zarazne izrasline koje se sastoje od mrtvih stanica kože, zahvaćaju samo gornji sloj kože. Imaju grubu površinu i mogu se pojaviti gotovo bilo gdje, ali najčešće zahvaćaju ruke i lice.
Bradavice se pojave kad virusi, obično iz roda papilloma, napadnu stanice kože. Mogu biti ružne i katkad svrbjeti. Većina bradavica nestane nakon šest mjeseci do dvije godine i bez liječenja.

Prevencija:
Virusi koji uzrokuju bradavice lako se prenose na vlažnim podovima, pa budite obučeni kad se krećete javnim mjestima - javnim tuševima, kupeljima i područjem oko bazena. Dobro obrišite noge i ne dijelite ručnike s drugima. Ojačajte otpornost na infekcije zdravom prehranom. Uzimajte dva-tri sirova češnjaka na dan i namirnice bogate beta-karotenom, te vitaminima C i E.
Ionsko (koloidno) srebro!

Liječenje:
Malo je posve pouzdanih načina liječenja, ali ima ih nekoliko koje valja iskušati.

Ionsko (koloidno) srebro!

Biljni lijekovi:- Premažite bradavicu ujutro i navečer s nekoliko kapi tinkture nevena (kalendule).
- Uz vanjsko liječenje, pijte čaj ili uzimajte tinkturu crvene pupavice (echinacea), čička, korijena maslačka ili crvene djeteline.

Pomoć od korova:
Istisnite svaki dan na bradavicu kap soka iz stapke maslačka.

Lijekovi iz kuhinjskog ormarića:
- Stavljajte ujutro i navečer limunov sok ili zdrobljeni češnjak na bradavicu.
- Nasjeckajte luk i posolite ga te ostavite da stoji preko noći. Tim sokom mažite bradavicu dvaput na dan.
- Svake večeri stavite zavoj koji ste prethodno umočili u jabučni ocat, ili u koji ste stavili krišku češnjaka.
- Po nekoliko puta dnevno namazati bradavice sa bjelanjkom od jaja, i ostaviti neka se osuši na ruci. (Isprobano i djelotvorno!)
- Koru limuna narezati na male tanke kriškice (malo veće od te bradavice) i držati preko dana u vinskom octu. Nakon toga staviti te kriškice limuna na bradavicu i zalijepiti onim bijelim "selotejpom" ili gazom i tako držati. Mijenjati te kriškice limuna svakih 6 h. Ovisno o veličini, ponekad je dovoljan jedan dan, a ponekad i nekoliko. Uglavnom, to iznutra će postati crno, zatim nestati, biti kao ranica i nakon toga kao da nikad ništa tu nije ni bilo. (Isprobano i djelotvorno!)

Aromaterapija:
Dvaput na dan nanesite limunovo, čempresovo, lavandino ili ulje čajevca (za malu djecu razrijedite kap ulja s pola žličice biljnog ulja). Nastojte ne dirati bradavicu i pazite da ulje ne dospije na zdravu kožu. Čempresovo ulje izbjegavajte tijekom prvih 20 tjedana trudnoće.

Kada potražiti liječničku pomoč?
- Ako vas bradavica boli.
- Ako izgleda upaljeno ili inficirano.
- Ako imate bradavice na licu, u genitalnom ili rektalnom području.
- Ako dobijete bradavice nakon 45-te godine života.

PS: Ja sam dobila bradavicu na palcu nekoliko mjeseci prije našeg vjenčanja (to je bilo razdoblje vručine i napornog dvokratnog rada). Koristila sam "recept" moje bake: svako jutro svoju pljuvačku na bradavicu prije pranja zubi. Naravno, ne bih se uvijek ni sjetila pa sam počela sebi ostavljati poruke na ogledalu wc-a kako ne bih zaboravila. Nakon nekog vremena sam odustala ili bi povremeno to napravila kad bih se sjetila. Uglavnom, sama se povukla nakon, otprilike, dvije godine wink
- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

05.07.2008., subota

Njegovani nokti

Njegovani i lijepi nokti su oduvijek imali veliku estetsku ulogu te im se pridavala velika pažnja.
Po njima su se razlikovali bogati od siromašnih. U staroj Kini bogati su imali duge nokte kako bi pokazali da ne moraju raditi.
Nokti su ogledalo općeg zdravstvenog stanja čovjeka, a njihova glavna uloga je da štite vrhove prstiju od ozljeda.
Najljepši ukras na rukama su njegovani nokti, a prvi korak da to postignete je uklanjanje suvišne kožice. Preporučljivo je tzv. potiskivanje uz pomoć potiskivača (kojeg smo u školi zvali konjska nožica sretan ) i sredstava koja omekšavaju kožu.
Nije dobro kožicu rezati škaricama. Lak sa noktiju skidajte uljnim sredstvima. Čisti aceton se ne preporučuje jer suši kožu i zanoktice (pri tom ostavlja bijeli trag).
Prije nego započnete sa procesom skraćivanja noktiju, ruke potopite pet minuta u toplu vodu ili koristite sredstvo za omekšavanje kožice. Također, redovnim turpijanjem možete spriječiti pucanje ili listanje noktiju, što sam več spomenula u jednom od prijašnjih postova.
Potrudite se jednom sedmično polirati nokte. Osim što ćete postići dodatni sjaj nokte isto tako ćete potaknuti cirkulaciju. Neka cijeli proces traje par minuta, s tim da morate voditi računa o pritisku kako ih ne biste oštetili. Za bolji krajnji učinak koristite četku za nokte sa kojom ćete ukoniti nepotrebne čestice prašine sa nokta (možete kupiti onu četkicu u dm-a koja se koristi za masažu lica). Nakon poliranja nanesite ulje koje će doprinijeti zdravlju i jačini vaših noktiju.
Urednosti i estetici prirodnih noktiju pogoduje bijela olovka koja se nanosi ispod njihovih rubova. Ukoliko imate suhu kožu na rukama, hidratantna krema bi vam uvijek trebala biti pri ruci (ja imam po jednu u svakoj torbici kako je ne bih zaboravila kad idem van thumbup ).
Prilikom lakiranja noktiju kao podlogu stavite bezbojni lak (ili jedan od baznih lakova) koji će vam štititi nokte od listanja i pucanja. Ovakav lak se obično nanosi u dva sloja. Naime, drugi sloj ima zadatak pojačati njegovu trajnost, boju i sjaj, a isto tako služi i kao dobra podloga za lak u boji. Lak za nokte ne treba držati na toplom mjestu jer mu se može promijeniti konzistentnost. Sredstva za uklanjanje laka trebaju biti višefunkcionalna, jer neophodno je da doprinose dodatnoj hidrataciji nokta. Masažom ruku potičete i poboljšavate cirkulaciju i povoljno utičete na zdrav rast noktiju. Osim toga, masaža je idealan način da opustite mišiće ruke i poboljšate opće raspoloženje.

- 16:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.07.2008., petak

Uporaba eteričnih ulja

Mogu vam pomoći i eterična ulja:

Ulje čajevca se pokazalo učinkovitim, između ostalog, i kod gljivičnih infekcija. Nanesite ga izravno na zahvaćeni nokat i kožicu ili možete pomiješati pet kapi s istom količinom nevenova (kalendulina) ulja u dvije žlice bademova ulja, i zatim utrljajti u nokte.

Eterična ulja pohranite i čuvajte u tamnoj bočici. Možete masirati oko nokta triput na dan dok traju simptomi, ili radi prevencije umasirati jednom uvečer prije spavanja. thumbup

- 16:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

03.07.2008., četvrtak

Kupka za pomoć kod lomljivih noktiju

U pola čaše mlakog maslinovog ulja dodajte i pomiješajte 15 kapi lavandinog ulja.

Svako veče prije spavanja uronite nokte u ovu kupku na nekoliko minuta. Nemojte isprati! Dovoljno je mekanom krpicom obrisati nokte i prste, i pri tom gurati kožicu prema korijenu nokta.


- 16:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

02.07.2008., srijeda

Evo još nekih preporuka!

Za zdrave nokte treba unositi dovoljno kvalitetnih proteina ili uzimati proteinske dodatke. fino
Jedite žitarice, mahunarke, zob, orahe i sjemenke.
Jaja su također dobar izvor proteina, osim ako nemate visok kolesterol.
Neka vaša prehrana bude sastavljena od svježeg voća i sirovog povrća da biste osigurali dovoljno vitamina, minerala i enzima.
Jedite hranu koja je bogata sumporom i silikonom, kao npr. brokule, ribe, luk i alge.
U prehranu treba uključiti namirnice koje su bogate biotinom, kao npr. pivski kvasac, sojino brašno i puno zrno žitarica.
Za zdrave i lijepe nokte treba piti i mnogo vode ili tekućine. Raskoli i lomovi u noktima mogu nastati zbog nedovoljno tekućine. Dobro bi bilo dnevno piti svježi sok od mrkve, on je bogat kalcijem i fosforom i jako je dobar za jačanje noktiju. party
- 16:20 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.07.2008., utorak

Analiza noktiju

- Horizontalne crte na noktima mogu označavati slabu probavu.

- Vertikalne linije na noktima obično znače slabu probavu i apsorpciju minerala ili proteina i manjak vitamina B12 i željeza.

- Bijele mrlje obično ukazuju na manjak kalcija i cinka. Obično se pojavljuju nakon perioda u kojem ste pojačano jeli slatke stvari, pogotovo rafinirani šećer koji iz organizma izvlači minerale.

- Izgriženi nokti ukazuju na nervozu, nedostatak minerala ili parazite u probavnom traktu.

- Nokti savinuti prema dolje pokazuju manjak proteina, vitamina C i folne kiseline u tijelu zbog nedovoljnog uzimanja ili slabe apsorpcije prilikom probave.

- Krhki nokti ukazuju na manjak željeza ili vitamina A, neuravnoteženi rad tiroidne žljezde ili bubrega i slabu sirkulaciju.

- Napuknuti nokti pokazuju slabu probavu u želucu.

- Crvenkasto purpurni nokti pokazuju slabost tijela i opći umor.

- Tamno crveni nokti pokazuju slabi protok krvi zbog konzumacije teške, slane i masne hrane.

- Žućkasti nokti ukazuju na nepravilan rad jetre.

- Plavi nokti ukazuju na nepravilan rad pluća i srca.

- Blijedi nokti pokazuju slabu cirkulaciju, anemiju i slabi energetski nivo u jetri i bubrezima.
- 16:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

0

< srpanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (20)
Lipanj 2008 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Nešto o meni

Opis bloga

Linkovi