sve o noktima

30.06.2008., ponedjeljak

Dijagnoza brzim pogledom na nokte

Saznajte kako prepoznati i riješiti probleme s noktima.

VODORAVNE IZBOČENE CRTE - Mogu imati veze s psihičkom ili fizičkom traumom (rigorozne dijete, emotivni šok) koja može poremetiti dovod keratina koji gradi nokat. Ako su čitavi nokti pokriveni izdignutim prugama, to može biti znak da je tijelo predugo izloženuo stresu. Ako je na noktu istaknuta samo jedna linija riječ je o umjerenoj i popravljivoj šteti.

OKOMITE CRTE -Javljaju se s godinama, no također mogu biti povezane s preaktivnom štitnjačom, nekim kroničnim kožnim bolestima te probavnim smetnjama.

KONVEKSNI NOKAT (izbočen poput leće) - Upozorava na respiratorne probleme poput kroničnog kašlja ili učestalih prehlada. Također se javlja kod pušača. Progresivnu opstrukciju bolest pluća često karakterizira nokat savijen poput kuke. S prestankom pušenja, nokat se najčešće vraća u normalno stanje.

KONKAVNI NOKAT (udubljen poput tanjura) - Obično je znak loše prehrane i manjka određenih nutrijenata. Upućuje, naime, na mineralnu neravnotežu u organizmu čija je posljedica stanivanje i slabljenje nokta. Oporavak slijedi nakon što se poboljša prehrana i počnu uzimati vitamini. Udubljen se nokat povezuje i s manjkom željeza te je čest kod trudnica i žena u menopauzi. Nokti se vraćaju u normalu nakon nadomještanja željeza.

SIĆUŠNA UDUBLJENJA I GRUBOST NOKTA - mogu upućivati na psorijazu. Izražena psorijaza može toliko zadebljati nokat da se on odvoji od podloge. Ako se nokti zadebljaju i pritom poprime žućkastu boju to može upućivati na problem s limfnim sustavom ili na dijabetes.

KRHKI NOKTI - koji su tanki i listaju se mogu ukazivati na mineralnu neravnotežu u organizmu. Manjak kalcija i proteina može biti uzrok mekih i lomljivih noktiju.

KVRŽICE NA NOKTIMA - mogu ukazivati na rizik od kardiovaskularnih bolesti no također mogu biti simptom ciroze jetre.

BOJA NOKTA - U idealnim uvjetima, boja tkiva ispod nokta trebala bi odgovarati pigmentaciji kože dlana.

BIJELI I ŽUTI NOKTI - mogu upućivati na disfunkciju jetre. Blijedi nokti upućuju na manjak željeza i anemiju.

BLIJEDO-RUŽIČASTI NOKTI- označavaju manjak energije. Crveni nokti znak su visokog krvnog tlaka i sklonosti prema kardiovaskularnim bolestima.

MRLJE NA NOKTIMA

BIJELE MRLJE - upućuju na manjak cinka i magnezija. Umor i anksioznost mogu proizvesti diskoloracije koje nestaju kada se stres smanji. Horizontalne bijele crte povezuju se s akutnom temperaturom i nekim koronarnim bolestima.

CRVENE MRLJE - označavaju dugotrajni visoki tlak. U iznimno teškim situacijama mogu označavati bakterijsku upalu srca.

SIVO-BIJELE MRLJE - kod bolesti bubrega jedan od simptoma može biti smeđe-siva boja na dnu nokta i bijela pri vrhu.

CRNE TOČKE - mogu signalizirati bakterijsku infekciju srčanih zalizaka. One su zapravo mala oštećenja u tkivu ispod nokta.


- 16:13 - Komentari (2) - Isprintaj - #

29.06.2008., nedjelja

Stečene bolesti

Gljivične bolesti - najčešće se pojavljuju na noktima stopala, prvenstveno palcima. Nokat se postupno odvaja od nokatne ploče na postraničnim rubovima, no promjena je jače izražena na jednom rubu. Tu se vidi bjelkasto-žućkasta mrlja, a prilikom čišćenja nokta nastaje bijeli mrvičasti sadržaj. S vremenom se slobodni rub nokta počne mrviti sam od sebe.
Bolest se može zaraditi u saunama i na kupalištima jer gljive obožavaju topla i vlažna mjesta. Obično infekcija nokta dolazi nakon infekcije kože, a budući da gljivične infekcije ne stvaraju jaku upalu, ne pojavljuje se bol, no mijenja se kvaliteta nokta.
Što činiti: U dogovoru s liječnikom obavezno treba uzeti odgovarajući antibiotik i to u obliku koji se uzima oralno (na usta). Njegovo nanošenje na nokat nije učinkovito.

Urasli nokat - radi se o upalnoj promjeni kože postraničnog žlijeba nokta, koja nastaje zbog pretjeranog uraštanja nokta. Najčešće se se bolest pojavljuje na palcu stopala.Upala se razvija velikom brzinom, krot nekoliko sati. Osim bola i crvenila na zahvaćenom području može se nakon 24 sata pojaviti i zamućena tekućina. Ako se odmah ne započne s liječenjem stvara se granulomatozno tkivo. To novonastalo tkivo sastavljeno je od nepravilno poredanih vezivnih vlakana i krvožilnih spletova što su nastali kao poslijedica napada bakterija i obrane okolnog tkiva.
Najčešće pojavi bolesti vode pogrešno rezanje slobodnog ruba nokta, preagresivna higijena, spuštena stopala te tijesna obuća koja natiskuje prste.
Što činiti: Obavezno se treba javiti liječniku koji će uzeti bris nokta te odrediti lokalnu terapiju i uzimanje odgovarajućeg lijeka na usta.

Psorijaza - upalna bolest kože što se prepoznaje po crvenkastim žarištima pokrivenim bijelim ljuskicama, koja se najčešće pojavljuje na koljenima, laktovima i vlasištu, ne štedi ni nokte. Na njima nastaju točkaste udubine promjera oko 1mm, dolazi do odljepljivanja slobodnog ruba nokta, zadebljenja nokatne ploče, promjene boje nokta te upale zaslona nokta.

Neurodermitis - kronična upalna promjena na koži, poznata kao atopijski dermatitis, svoj trag ostavlja i na noktima.
Ploča nokta je uzdužno isprugana, neravna, a može biti i lomljiva i listati se. Često se pojavljuje i zadebljanje nokatne ploče.

Lišaj - "lichen planus" je dermatoza koju obilježava crvenilo i jak svrbež kože. Odražava se i na noktima, slobodni rub nokta se odvaja, nokatna ploča postaje lomljiva i uzdužno isprugana. Može doći i do poprečne ispruganosti te atrofije nokatne ploče.

Kružno ispadanje kose
Muški tip ćelavosti ili alopecija areata na noktima se "prepoznaje" po mutnoj, zadebljanoj te izgrebanoj ploči nokta, kao da je brušena brusnim papirom. Može se pojaviti i odljepljivanje nokta.



Kako si pomoći?

- Prilikom rada sa sredstvima za čišćenje obavezno koristite zaštitne rukavice.
- U sauni ili na kupalištu obavezno nosite zaštitne papuče.
- Svakodnevno održavajte higijenu stopala i ruku. Pazite da nakon pranja dobro obrišete i posušite prostore izmeću prstiju.
- Prije spavanja obavezno namažite stopala i ruke odgovarajućom kremom za njegu kože i noktiju.
- Ne režite nokte već ih pažljivo oblikujte rašpicom.
- Ne odstranjujte kožicu s nokta već ju potisnite prema korijenu nokta.
- Želite li ubrzati rast nokta, u dogovoru s dermatologom odlučite se za neki od preparata što sadrže biotin. Neće škoditi ni uzimanje vitamina B skupine.
- Čim primijetite promjenu na noktu potražite savjet dermatologa kako bi problem spriječili u začetku.
- Vodite računa da kod promjena i bolesti nokta nema poboljšanja preko noći. Oni traže pravilnu njegu te dugotrajnu i upornu terapiju.Kada su druge bolesti organizma uzrok promjena na noktima, prvenstveno treba liječiti osnovnu bolest

- 16:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

28.06.2008., subota

Promjene nokta

Listanje nokta - ljuštenje slobodnog ruba nokta u vodoravnim lamelama česta je promjena, koja se pojavljuje kod relativno mekanih, tankih i savitljivih noktiju.
Pojavi listanja vode mehanička oštećenja nokta, na primjer rad na pisaćem stroju, tastaturi kompjutera, sviranje klavira, ali i dugotrajan kontakt sa sredstvima za čišćenje. Manje je poznato da i pretjerano lakiranje noktiju kod osoba koje imaju poremećaj probave može uzrokovati listanje.
Što činiti: Prvenstveno treba izbjegavati uzrok promjena na noktu. Pomažu svakodnevne kupke u mlakom maslinovom ulju i poliranje nokta mekanom krpom. Preporučuje se uzimanje vitamina B skupine i vitamina H, poznatijeg pod imenom biotin. Važno je nokte turpijati, a ne rezati.

Lomljivi nokti - bično su uzdužno isprugani i hrapavi, kao da su izgrebani brusnim papirom. Slobodni rub nokta je oštar i lomljiv.
Uz pretjerani kontakt sa sredstvima za čišćenje, lomljivim noktima vodi i učestali dodir s otapalima, među ostalim i preparatima za skidanje laka za nokte. Krivac mogu biti i neke bolesti ili stanja organizma, poput hipertireoze i hipotireoze, zatim dijete za mršavljenje te manjak vitamina B skupine ili željeza.
Što činiti: Osim izbjegavanja i liječenja uzroka, preporučuju se i kupke u mlakom maslinovom ulju te masaža nokta vazelinom uz poliranje mekanom krpom. Pomaže uzimanje željeza, vitamina B skupine i preparata koji sadrže biotin, kalcij i L-cistein. Slobodni rub nokta treba turpijati.

Odljepljivanje nokta - odljepljivanje slobodnog ruba nokta duž njegove čitave širine najčešće se pojavljuje na noktima ruku.
Dugotrajno izlaganje nokta vlazi, na primjer zbog pranja ili pak dugotrajno nošenje gumenih rukavica bez skidanja, glavni su krivci odljepljivana nokta.
Što činiti: Preporučuje se izbjegavanje uzroka te turpijanje nokta na kratko.

Bijele mrlje - među najčešćim je promjenama koje vidimo na noktima. Pretpostavlja se da su bijele mrlje u stvari mjehurići zraka unutar nokatne ploče.
Promjena se često pojavljuje kod djece te osoba koje agresivno manikiraju nokte, skidaju i guraju kutikulu.
Što činiti: Treba izbjegavati mehanička oštećenja nokta, a pomaže i uzimanje vitamina jer potiču brži rast nokta.

Distrofija nokta - grupni naziv za promjene građe i oblika ploče nokta, za njezina zadebljanja, stanjenja te promjene boje lunule. Te su promjene posljedica naglih toksičnih šokova koje vode oštećenju zametnih stanica nokta, pa on privremeno prestane rasti ili uspori svoj rast što se kasnije vidi kao udubljena poprečna pruga preko ploče nokta.
Među najčešćima uzrocima su jaki upalni procesi u organizmu, zatim liječenje citostaticima, bolesti probavnog trakta, eritemski sistemski lupus te generalizirana pustulozna psorijaza.
Što činiti: Prvenstveno treba liječiti osnovnu bolest, a preporučuje se i uzimanje biotina za brži rast nokta.

- 16:04 - Komentari (3) - Isprintaj - #

27.06.2008., petak

Dijelovi nokta

Korijen nokta čine zametne stanice iz kojih nokat raste. Dio korijena pokriven je gornjim naborom nokta, a dio prosijava kroz nokatnu ploču. Taj svijetli "polumjesec" poznat je kao lunula. Kod udarca, nagnječenja ili pucanja nokta, koja zahvaćaju i njegov korijen, pojavljuju se trajna izobličenja nokta. Isti učinak imaju i neke kožne bolesti te prirođene deformacije nokta.

Lunula ili polumjesec uz rub nokta nije jednako vidljiva na svim noktima. Najizrazitija je na palčevima, i važan je pokazatelj zdravlja i rasta nokta.

Zona aktivne keratinizacije nalazi se na prijelazu korijena u ploču nokta. Važna je kao i sam korijen nokta, jer njena oštećenja vode pojavi bizarnih oblika noktiju zbog nepravilnog taloženja keratina koja izobličuju nokatnu ploču.

Ležište nokta bogato je živčanim ograncima i krvnim žilama. Kako je nokatna ploča više-manje prozirna, kroz nju "prosijava pozadina" pa boja nokta ovisi o prokrvljenosti ležišta nokta. Živčani ogranci su pak krivac što svaki udarac, upala ili izraslina u tom području ili uz rub ležišta nokta jako bole.

Zaslon nokta je područje kože ispod slobodnog ruba nokta, na koje nokatna ploča nije zalijepljena. To je idealno mjesto za ulaz patogenih mikroorganizama, bilo zbog nedovoljne higijene, predubokog guranja škarica pod slobodni rub nokta ili pak njegovog lošeg rezanja.

Ploča nokta je rožnata, a može biti različite boje, čvrstoće, debljine i oblika. Osim gena na njezin izgled i kvalitetu utječe i opće zdravstveno stanje osobe.

Kutikula je fina kožnata prevlaka koju vidimo kao tzv. "kožicu nokta". Ona štiti korijen nokta od ulaska mikroorganizama pa s njom treba pažljivo postupati: potisnuti je, a ne izrezivati u cijelosti. I najmanje oštećenje kutikule može biti kobno za nokat, a ponekad i za prst.

Gornji nabor nokta mehanički štiti veći dio korijena i usidrene ploče nokta.

- 04:07 - Komentari (1) - Isprintaj - #

26.06.2008., četvrtak

Zdravi nokti

Zbog česte izloženosti mehaničkim i kemijskim oštećenjima, poput rada na tastaturi ili upotrebe agresivnih sredstava za čišćenje, nokti postaju krhki, listaju se i lome. Upotreba škarica ne preporučuje se ni kod zdravih noktiju, a oštećene obavezno treba skraćivati turpijanjem. Njihov izgled poboljšat će uzimanje biotina i vitamina B skupine.
Nokti otkrivaju i zdravlje organizma. Žuti govore o kroničnom bronhitisu, izrazito izbočeni ukazuju na plućnu bolest, a uzdužno isprugani na slabokrvnost. Tada je najvažnije liječiti osnovnu bolest.

Kažu da se muški pogled najčešće zadržava na ženskoj kosi, dok žene svoj pogled prvo usmjeravaju na njegove nokte. Ne slučajno, jer nokti na rukama ne govore samo o urednosti i životnim navikama osobe, već progovaraju i o njenom zdravlju. Mada su veličina, oblik i čvrstoća noktiju genetski određeni, na njihove osnovne karakteristike mogu djelovati i vanjski utjecaji, te razne unutarnje i kožne bolesti.
Nokat nastaje kad se površinski rožnati sloj kože uvuče u njezin srednji sloj, pa stvori tvrdu keratinsku ploču čvrsto zalijepljenu za podlogu. Najčešće govorimo o tri glavna dijela nokta, korijenu, ploči i slobodnom rubu nokta, mada je njegova građa znatno složenija. Upravo je složenost njegove građe zaslužna da se s nokta mogu čitati promjene u čitavom organizmu. Jedini je problem što nokat relativno sporo raste, pa promjene uzrokovane oštećenjima ili bolestima treba strpljivo liječiti.

- 03:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

25.06.2008., srijeda

Što trebamo znati o noktima

Glavna građevna tvar noktiju je keratin, tvar proteinskog porijekla. Ostali važni sastojci su sumpor, cink, kalcij i fosfolipidi. Dužina i oblik noktiju ovise o obliku kosti jagodice prsta, a jačina noktiju ovisi o njihovom sastavu, dužini i obliku. Boja nokta uvjetovana je krvnim žilicama koje se nalaze ispod njega i ona dosta govori o zdravlju kompletnog organizma. Matriks ili korijen nokta nije vidljiv, a nalazi se ispod kožnog nabora. U matriksu nokta stalno se dijele stanice i tako nokat raste. Svaka ozljeda matriksa ili griženje noktiju može zaustaviti njihov rast.
Nokti su i ogledalo općeg zdravstvenog stanja čovjeka. Njihova glavna uloga je da štite vrhove prstiju od ozljeda. Zbog toga je navika griženja noktiju ne samo ružna nego i vrlo nezdrava. Takvi nokti su skloni infekcijama i razvoju gljivica, pa je ploča nokta nepravilnog i deformiranog oblika.
Kod poremećaja nokta izazvanog nedostatkom nekog od hranjivih sastojaka, unosom deficitarnog sastojka nastupa izlječenje. Treba naglasiti da je većina oštećenja i deformiteta noktiju izazvana našim ponašanjem. Doduše, kod nekih genetski uvjetovanih bolesti nokti se uopće ne razviju ili su slabo razvijeni.


Još ponešto o noktima...

- Nokat je 1000 puta propusniji za vodu od kože i 100 puta više gubi vodu nego koža nakon vlaženja. Nokte bi stoga trebalo mazati zaštitnom kremom kako bi se vratila izgubljena voda. Gubljenjem vode, nokat postaje krhak te se kod čestog vlaženja mrvi u slojevima.
- Na rukama nokti rastu brže nego na nogama, mjesečno rastu 3-4 mm, ali brzina noktiju opada u starosti.
- Nokti rastu brže ljeti nego zimi, više rastu u trudnoći i na dominantnoj ruci.
- Nokat je sa strane zaštićen nježnom kožicom koja ga štiti od prodora mikroorganizama i vanjskih tvari. Ukoliko tu kožicu odstranimo nastaje upala okolnog tkiva, koja zna biti jako bolna.
- Kod rezanja noktiju rubovi moraju biti ravni, a nokat mora imati oblik blago savijenog polukruga. Time ne samo što jačamo nokat nego sprečavamo njegovo urastanje u meso.
- Najduže zabilježene nokte je imao jedan kineski svećenik, a bili su dugi 175 cm. Njegov rekord je oborila amerikanka Lee Redmond iz države Utah koja je na "uzgoj" svojih noktiju potrošila 27 godina. Zbog dužine od 7,5 metara, ušla je i u Guinnessovu knjigu rekorda. rolleyes Prije dvije godine ih je odlučila ukloniti laserom.
- 03:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

0

  lipanj, 2008 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Kolovoz 2008 (1)
Srpanj 2008 (20)
Lipanj 2008 (6)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Nešto o meni

Opis bloga

Linkovi